COLORANTS I MÉS COLORANTS!! Quin funcionarà millor?

14.04.2018

Bona matinada de dissabte ADP's!!

Esperem que us estigui agradant el nostre blog, hi estem possant molt d'empeny!!

Avui toca explicar els diferents colorants que hem utilitzat al llarg d'aquest projecte i totes i cadascunes de les seves avantatges i desventatges que han produït en els cristalls.

El meu grup de treball i jo, ens hem tornat bojos buscant colorants per tal de que  s'adhereixin als cristalls, però de tots els que ens ha proporcionat la nostra mestre ens ha funcionat un, i no com esperàvem. Aquests són els colorants que hem estat utilitzant:

  • Colorants alimentaris (groc, blau, verd, vermell).
  • Sulfat de coure en estat pur.

  • Ataronjat de crom.

  • Clorur de níquel II

  • Sulfat de Magnesi II

Us adjunto algunes fotografies dels colorants :):

Ara us explicaré una mica com ens ha reaccionat cada colorant en els cristalls. Quan vam utilitzar el sulfat de coure en estat pur, no ens va funcinar per res, ja que el cristall no es va formar i tan sols va quedar la dissolució. Pensem que el cristall no ha cristal·litzat, però no per culpa del colorant, si no que la dissolució va quedar sobresaturada, es a dir, hi ha havia molt més de solut per a l'aigua que hi havia en el nostre recipient cristal·litzador. Ara bé, al veure que no va funcionar, vam buscar un altre mètode per a poder comprobar si aquesta composició química podría colorar el nostre cristall, i vam trobar una solució :).

Vam agafar una llavor de sulfat de coure, us posso una fotografia per a que ho pogeu veure:

Llavor de sulfat de coure.
Llavor de sulfat de coure.

I va funcionar :), no va colorar completament el nostre cristall, però sí que va fer que tinguès un color blavenc, i fins ara, és el cristall més bonic que tenim.

Cristall format a partir d'una llavor de sulfat de coure.
Cristall format a partir d'una llavor de sulfat de coure.

Seguidament vam probar amb colorant alimentari groc, i no es va adherir per res, ens vam portar una desil·lusió, perquè el meu grup i jo, pensàvem que quedaría completament groc, però no va ser així :(.


Cristall resultant d'utilitzar el colorant alimentari groc
Cristall resultant d'utilitzar el colorant alimentari groc

Després vam trobar un altre colorant i no ens vam pensar ni una sola vegada de probar-ho!! Vam utilitzar un colorant conegut com ataronjat de crom, el qual té una característica molt interessant. A ull nu té un color ataronjat, però quan hi apropes una llum ultravioleta passa a ser un groc fluorescent, increíble ehh? Mireu, mireuuu!!

Imatge que demostra que el ataronjat passa a ser groc fluorescent, quan li apropem una llum ultravioleta.
Imatge que demostra que el ataronjat passa a ser groc fluorescent, quan li apropem una llum ultravioleta.

Doncs aquest colorant és el que més bé s'ha adherit al cristall, però hi ha una cosa molt extranya :/ s'ha adherit correctament, però ha donat al cristall una tonalitat completament verda. A l'imatge que us deixaré aquí a sota, es pot veure que també hi ha taronja però és el solut del colorant que el cristall no va agafar, es a dir, no es va adherir al cristall i va quedar a la base del cristal·litzador.

 

Cristall amb ataronjat de crom.
Cristall amb ataronjat de crom.

Per últim, he nombrat dos colorants més a la llista, però el nostre grup no els hem pogut probar, ja que vam decidir utilitzar una altre tècnica per a intentar formar un cristall completament diferent, que per cert, ho hem aconseguit :)!!!!!!

Cristall format a partir d'un fil.
Cristall format a partir d'un fil.

Doncs res nens, espero que us hagi agradat aquest post i......

FINS LA PRÒXIMAAA ADP's!!!!!

Laura Alejandre.

© 2018 INS SA PALOMERA. Tots els drets reservats.
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar